ATELIER Alkema
NIEUWS

Kabbala. De kunst van de joodse mystiek - Joods Historisch Museum Amsterdam
Opening 29 maart 2019
Ynte Alkema is extern projectleider voor het project 'Kabbala. De kunst van de joodse mystiek'. Deze tentoonstelling wordt verspreid over de verschillende locaties van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam ingericht. De tentoonstelling is een gezamenlijk concept van het Joods Historisch Museum Amsterdam en het Joods Museum Wenen.
Impressie van de bouw van het nieuwe onderkomen (bron: Stadsmuseum Zoetermeer).

Geplande opening voorjaar 2019
Stadsmuseum Zoetermeer
ATELIER Alkema ontwerpt de inrichting van de niet-museale ruimtes van het Stadsmuseum Zoetermeer. Het museum houdt zich bezig met leefstijlen (lifestyle) vanaf de jaren '50 tot nu en in de toekomst.

Lezing 24 januari 2019
De Gorsselse Kunstkring
Ynte Alkema zal op 24 januari 2019 voor de Gorsselse Kunstkring een lezing verzorgen met als titel 'Wordt verwacht…'. Aan de hand van enkele uiteenlopende museale projecten wordt het proces van het totstandkomen van een tentoonstelling inzichtelijk gemaakt.
Johan Polet bewerkt standbeeld van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, 1931 (bron: Museum MORE).

Johan Polet | Beeldhouwer - Museum MORE Gorssel
Opening 22 september 2018
ATELIER Alkema ontwerpt de overzichtstentoonstelling van het werk van Johan Polet
(1894-1971). Bejubeld en verguisd: Polet was misschien wel de grootste vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst van de eerste helft van de 20e eeuw.
De vitrines met een selectie van de archeologische vondsten.

Metrostation Rokin - Noord/Zuidlijn Amsterdam
Op 21 juli 2018 is de Noord/Zuidlijn, metro 52, geopend. ATELIER Alkema verzorgde voor station Rokin de projectcoördinatie tussen de verschillende betrokken partijen.
De steen, die zal worden opgenomen in de vloer van een van de tentoonstellingszalen.

HDMZ - Museum Zandvoort
De bouw van Museum HDMZ in Zandvoort is van start gegaan. Op 19 juli 2018 vond de eerste steenlegging plaats. De steen wordt opgenomen in de vloer van een van de tentoonstellingszalen en is ontworpen door de opdrachtgever en initiator van het museum.

Manceau - Museum de Zwarte Tulp
Zomer 2018 is voor Museum De Zwarte Tulp een door ATELIER Alkema ontworpen presentatiemeubel opgeleverd voor een grote verzameling afbeeldingen van tulpen door de schilder Manceau. De paneeltjes werden indertijd door de bollenkwekers gebruikt om hun bloembollen aan de man te brengen. Verkoopbrochures avant la lettre.
Ludolph George Julius Berkemeier - Opkomende bui (collectie HDMZ).

HDMZ - Museum Zandvoort
Geplande opening zomer 2019
ATELIER Alkema ontwerpt de museale presentatie en inrichting van het nieuw te bouwen museum HDMZ te Zandvoort. Het gebouw is ontworpen door AG architecten, Haarlem. Het museum komt voort uit een particulier initiatief en heeft de ambitie om het cultuur-historische museum van Zandvoort te worden. Het museum wil, gebruikmakend van de modernste technieken, het verhaal vertellen van de geschiedenis van het dorp en haar directe omgeving, vanaf haar vroege ontstaansgeschiedenis tot aan de meest recente gebeurtenissen.
Ynte Alkema © 2023