ATELIER Alkema
NIEUWS
Jan Beutener, Schutting, 1974. Bron: Museum MORE, Gorssel.

Jan Beutener | After All - Museum MORE, Gorssel
Opening 19 januari 2020
Museum MORE toont een door ATELIER Alkema ontworpen overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Beutener. De selectie en groepering van de werken is in nauw overleg met de kunstenaar zelf tot stand gekomen.
Hermanus Berserik, Berneau bij Visé, 1981. Bron: Museum MORE, Gorssel.

Semi-permanente presentatie Museum MORE
Opening december 2019
ATELIER Alkema ontwerpt de nieuwe semi-permanente presentatie van de vaste collectie van Museum MORE.
Bron: Museum Het Valkhof, Nijmegen.

Restauratie en renovatie museum Kam - Museum Het Valkhof, Nijmegen
Voorziene opening september 2020
Museum Kam zal komende jaren een grote renovatie en restauratie ondergaan en worden aangepast aan de wensen en eisen van de eigenaar, de Provincie Gelderland en de gebruiker, Museum Het Valkhof. Ynte Alkema is als extern adviseur names de gebruiker betrokken bij dit project.
Bron: EYE Filmmuseum. Mike Bink.

360° - EYE Filmmuseum, Amsterdam
De 360° installatie, onderdeel van de vaste presentatie in EYE, zal worden aangepast en vernieuwd. Ynte Alkema is als extern adviseur names EYE betrokken bij dit project.
Kist met twee sleutels waarin autografen en drukproeven van Statenvertaling lagen. Bron: Catharijneconvent Utrecht.

Statenvertaling - Tweede Kamer, Statenpassage Den Haag
Opening 26 november 2019
In de Statenpassage van het Tweede Kamer gebouw opent een door ATELIER Alkema ontworpen tentoonstelling met als onderwerp de geschiedenis en betekenis van de statenvertaling en de betrokkenheid van de Staten Generaal daarbij.
Meredith Frampton, A game of patience, 1937. Bron: Ferens Art Gallery, Hull Museums.

For Real - Museum MORE, Gorssel
Opening 14 september 2019
ATELIER Alkema ontwerpt een overzichtstentoonstelling in museum MORE over realistische schilderkunst in Engeland gedurende de periode van het Interbellum. In de tentoonstelling wordt het werk van 58 kunstenaars getoond.
Charley Toorop, John Rädecker met vrouw en kinderen, 1935-1938. Bron: Stedelijk Museum Alkmaar.

De Toorop Dynastie - Stedelijk Museum Alkmaar
Opening 29 september 2019
ATELIER ALkema ontwerpt voor het Stedelijk Museum Alkmaar een overzichtstentoonstelling over drie generaties Toorop: Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout. De tentoonstelling toont hoe de familieleden zochten naar een artistieke eigenheid, maar tegelijkertijd een onderlinge artistieke verwantschap behielden. Project in samenwerking met Cecilia Hendrikx.
Lezing 24 januari 2019
De Gorsselse Kunstkring
Ynte Alkema zal op 24 januari 2019 voor de Gorsselse Kunstkring een lezing verzorgen met als titel 'Wordt verwacht…'. Aan de hand van enkele uiteenlopende museale projecten wordt het proces van het totstandkomen van een tentoonstelling inzichtelijk gemaakt.
François Barraud, Les truites arc-en-ciel, 1931. Bron: Museum MORE.

De broers Barraud | Vier Zwitserse Realisten - Museum MORE, Gorssel
Opening 19 januari 2019
ATELIER Alkema ontwerpt de tentoonstelling van het werk van de vier schilderende broers Barraud. Hun kunstwerken zijn belangrijke vertegenwoordigers van het Europese Realisme tussen 1920-1930.

Kabbala. De kunst van de joodse mystiek - Joods Historisch Museum Amsterdam
Opening 29 maart 2019
Ynte Alkema is extern projectleider voor het project 'Kabbala. De kunst van de joodse mystiek'. Deze tentoonstelling wordt verspreid over de verschillende locaties van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam ingericht. De tentoonstelling is een gezamenlijk concept van het Joods Historisch Museum Amsterdam en het Joods Museum Wenen.
Impressie van de bouw van het nieuwe onderkomen (bron: Stadsmuseum Zoetermeer).

Geplande opening voorjaar 2019
Stadsmuseum Zoetermeer
ATELIER Alkema ontwerpt de inrichting van de niet-museale ruimtes van het Stadsmuseum Zoetermeer. Het museum houdt zich bezig met leefstijlen (lifestyle) vanaf de jaren '50 tot nu en in de toekomst.
Ynte Alkema © Amsterdam 2022