ATELIER Alkema
NIEUWS

New Woman, het beeld van de vrouw in de international art nouveau.
Allard Pierson, Amsterdam. Opening oktober 2020
Het begrip 'New woman' stond in feministische kringen voor de onafhankelijke vrouw die zocht naar radicale verandering. Vrijwel gelijktijdig deed de term 'nieuw' ook zijn intrede in de kunstwereld voor de kunststroming 'Art Nouveau'. De tentoonstelling 'New Woman' toetst het fenomeen 'nieuwe vrouw' aan het beeld van de vrouw in de art nouveau. ATELIER Alkema is extern projectleider. Tentoonstellingsontwerp: OPERA Amsterdam.
Filmstill uit 'Die freudlose Gasse met Asta Nielsen. Asta Nielsen door Pyke Koch. Bron: Museum MORE, Gorssel.

Neorealisme: schilderkunst, fotografie & film - Museum MORE, Gorssel
Opening juni 2020
In juni 2020 opent in Museum MORE de tijdelijke tentoonstelling 'Neorealisme: schilderkunst, fotografie & film'. De tentoonstelling toont de verwantschappen en onderlinge contacten tussen Neorealistische schilderkunst, Nieuwe fotografie en Film in het interbellum. Ontwerp door ATELIER Alkema.
Bron: Humanitas.

75 Jaar Humanitas - Museum De Voorde, Zoetermeer
Opening april 2020
Humanitas bestaat 75 jaar. Museum De Voorde richt een door ATELIER Alkema ontworpen tentoonstelling in waarbij verteld wordt waarom Humanitas is opgericht en wat ze doen.
Jan Mankes, zelfportret, 1915. Bron: Museum MORE, Gorssel.

Jan Mankes - Museum MORE, Gorssel
Opening 10 april 2020
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Jan Mankes overleed. MORE toont 35 schilderijen van 'Hollands meest verstilde schilder'. Tentoonstellingsontwerp door ATELIER Alkema.
Bron: Leen de Rover.
Verhalen om nooit te vergeten - Stedelijk Museum Alkmaar
Opening 14 maart 2020
In Stedelijk Museum Alkmaar opent in het kader van '75 jaar vrijheid' de tentoonstelling 'Verhalen om nooit te vergeten'. Scholieren gaan in gesprek met ouderen over objecten en herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Ontwerp door ATELIER Alkema.
Bron: Museum Het Valkhof, Nijmegen.

Restauratie en renovatie museum Kam - Museum Het Valkhof, Nijmegen
Voorziene opening september 2020
Museum Kam zal komende jaren een grote renovatie en restauratie ondergaan en worden aangepast aan de wensen en eisen van de eigenaar, de Provincie Gelderland en de gebruiker, Museum Het Valkhof. Ynte Alkema is als extern adviseur names de gebruiker betrokken bij dit project.
Jan Beutener, Schutting, 1974. Bron: Museum MORE, Gorssel.

Jan Beutener | After All - Museum MORE, Gorssel
Opening 19 januari 2020
Museum MORE toont een door ATELIER Alkema ontworpen overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Beutener. De selectie en groepering van de werken is in nauw overleg met de kunstenaar zelf tot stand gekomen.
Ynte Alkema Amsterdam 2022